Катедралата на Каляри

“Санта Мария” е катедралният храм в столица на на Сарденя, Каляри. Макар да не е нито най-старата, нито най-забележителната, нито може би дори най-посеващаваната църква на града, една катедрала винаги заслужава да й  се обърне особено внимание.

“Санта Мария” се намира в чертите на историческия град – на стръмния хълм зад крепостните стени, очертавали някога границата на Каляри. Църквата се познава отдаеч – и по шарения си купол (каквито имат и други църкви, но все извън стария град), и по специфичната си фасада.

Катедралата посреща гостите си на малък площад в най-високата част на града. Фасадата й е скромна откъм украса, дори аскетична. Неокласическият й вид издава, че тя е построена доста по-късно от самия храм – някъде чак през19 в. Същата неокласическа връзка подсказва и изборът на малкото цветни елементи по нея – в стил византийски мозайки, а не барокови пластики.

Отвътре катедралата обаче съвсем не е толкова строга. Построена през епохата на барока, тя предлага приятни, плавни форми с богата релефна украса. “Санта Мария” е сравнително млада, но се издига на мястото на предишна готическа катедрала – запазени елементи от която (напр., саркофази) могат да бъдат видени вътре.

Истинските съкровища обаче не са вътре в църквата, а… под нея. Сторителите не само са съхранили оригиналната крипта, но са я разширили и разхубавили. Днес тя впечатлява с богатата си украса и запазените чисти готически линии, а добавената барокова украса е ненатрапчива и хармонична. Между две от помещенията намираме отлично запазен надпис в чест на император Карл V (синът на Reyes catolicos, Фернандо и Изабела); по негово време Сарденя, заедно с цяла южна Италия е в сферата на влияние на арагонците.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.