Зеленото влакче на Сарденя

Trenino verde della Sardegna е уникално преживяване не само за всеки любител на железниците, но и за всеки инженер.

На първо място, Trenino verde не е музей на колела, излизащ на релсите 2-3 пъти годишно; той е действащ влак, който пътува всеки ден и на който разчитат стотици хора за ежедневното си придвижване.

На второ място, Trenino verde не е просто една отсечка или ж.п.-линия; това са стотици километри линии, пресичащи острова надлъж и нашир. Повечето от тях преминават през много живописни полупланински райони, напълно лишени от човешка дейност; тъй като Сарденя е вулканичн остров, то драматичните пейзажи са ви гарантирани. Trenino verde се движи на няколко места: две отделни линии свързват източния със западния бряг веднъж в северната и веднъж в централната част на острова, а трета линия тръгва от южния Каляри и стига до средната част на Сарденя, образувайки с централната линия буквата “Т”.

Съществена част от чара на влакчето се дължи не само на факта, че е теснолинейка, но и че по него върви автентичен подвижен състав – мотриси, произведени от FIAT в края на 50-те години. Зеленият им цвят дава името на влакчето, а специфичните заоблени форми, така характерни за промишления дизайн след Втората световна война, го прави забележим отдалеч.

За инженерите освен поддържането в двигение на тези антики (правещи до 300 и повече км на денонощие!), особен интерес представлява и съвместното функциониране на теснолинейна и нормалнорелсова мрежа. Докато у нас те са напълно разделени (имаме две гари Септември – една за привичните влакове и една за теснолинейката), то в Сарденя във възловите гари двете мрежите се преплитат, като споделят перони, коловози и осигурителни инсталации.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.