Катедралата на Памплона – 2014

Катедралата на Памплона трудно може да получи представката “най-“: тя нито е сред най-старите, нито сред най-красивите, нито сред най-големите в богатата на катедрали Испания. Строеният през късната готическа епоха храм обаче заслужава внимание по ред причини.

На първо място, тя е отлично запазена и умело реставрирана (до степен да се видят, макар и възстановени, автентичните цветове на вътрешните стени и колони; макар днес да не им личи, катедралите често са били пищно оцветявани и ако човек иска да надникне през очите на поклонник от средвновековието, Памплона е отлично място); на второ място, тя е слабо посещавана и дава отлична възможност за изучаване без натрапчивото присъствие на тълпи от туристи. На трето място, диоцезният музей е събрал интересна колекция от свързани с храма и региона архитектурни артефакти, което го нарежда на видно място по важност в града.

Дори фактът, че преди 200 години местните умни глави решили да заменят готическата фасада с нео-класическа (какво кощунство, бихме казали днес!), не може да намали нито ползата от изучаването на катедралата, нито удоволствието от усамотението, което катедралата щедро предлага.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.