Замъкът “Егенберг” в Грац

Schloss Eggenberg се намира в северната част на Грац (Австрия); макар да го наричаме “замък”, той няма кули, бойници и ров с крокодили, а  по-скоро напомня на италианско palazzo:  внушителен ренесансов дом, издигащ се посред огромен парк. Построен е  като резиденция на местния губернатор през 17-и век – време, в което днешната област Стюрия е все още полу-независимо владение, опитващо се да лавира между Виена и Будапеща.

Замъкът впечатлява основно с големия брой изрисувани от пода до тавана салони: гръцка и римска митология, християнски канон и просто актуална източна екзотика.  И макар да не достига висотите на Вазари, изпълнението, отнело няколко десетилетия, е повече от достойно.

За десерт на посетителите, последният етаж на двореца е привърнат в картинна габерия, събрала интересни образци средновековно и ренесансово изкуство. Макар акцентът да пада върху централноевропейски автори, чиято известност е по-малка, високият италиански стил също не е пренебрегнат и името на Лука Джордано е достатъчно доказателство за качеството на сбирката.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.