Църквата на Хундертвасер

Фридрих Хундертвасер едва ли се нуждае от представяне. Един от най-нестандартните архитекти на 20 в., по своему чудат и смахнат (как иначе?), който ще ви напомни я за Гауди, я за още някой; къщи, болници и дори обществени тоалетни – какво ли не е създал… но църква?!

Да проектираш църква във втората половина на XX век си е, меко казано, рисковано занимание. Но пък интересно, особено ако имаш славата на неконформист. Хундертвасер напълно отговаря на очакванията, създавайки една хем традиционна, хем не, църква.

Църквата се намира в малко градче на 30-ина км от Грац. Не е точно никой да не я знае, но не е и като в Sagrada Familia. На пръв поглед, отвън храмът изглежда почти нормален – кула с камбанария отпред, часовник, даже един-два ангела на фасадата. Изненадите обаче започват много скоро.

Още куполът на камбанарията (как да не кажем “кубето”?) с неговата форма на луковица напомня много повече за източно-православния стил, отколкото за католицизма в Австрия. По уж гладките външни стени лъкатушат линии, създаващи усещането, че гледаме къщичка от приказките, а мозайките и разноцветните колони само го засилват още повече.

Отвътре Хундертвасер е по-традиционен – с обичайните редици скамейки и орган над портала. Олтарът е модерно-минималистичен, а дървена скулптура на Богородица до него прави реверанс към стилистиката на готическата епоха. Стъклописите с димящи комини и вагонетки обаче ни връщат към съвремието.

Зад църквата изненадите не спират. Поредица дървени портали се оказват двустранни в истинския смисъл на думата – всяка от страните им е посветена на отделна религия. Тук са и християнството, и ислямът, и юдаизмът, и будизмът, и дори един-два езически култа с тотеми в цял ръст. Ако не друго, то Хундертвасер няма как да го обвиниш в липса на космополитизъм.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.