Юдендорф-Щрасенгел

В по-голямата си част областта Стюрия (югоизточна Австрия) представлява върволица от хълмове с малки, закътани долини между тях. В една такава долина намираме градче със странно (дори за немскоговорящите) име и с чудна средновековна църква, кацнала на висок чукар над него.

Юдендорф-Щрасенгел се е образувало от сливането на две отделни селища. Най-ранното споменаване на някое от тях датира от 860 г. Точната причина за тези имена не е известна, но те самите са красноречеви: Judendorf може би е било населено поне частично от евреи (макар да няма запазени видими белези), докато Strassengel (котео може да се преведе и като “пътеводен ангел”) може би има по-романтичен произход.

Още през 12 в. на стръмния хълм наблизо е издигната и църквата “(Дева) Мария Шрасенгел”. Чудесно запазена и до днес, тя радва с красивите си, изтънчени готически линии и красива камбанария, като ни дава отлична представа как са изглеждали малките поместни католически храмове през средновековието. В нея се съхранява и интересна реликва, саморасъл кръст от дърво (увековечен и на барелеф на фасадата). Считан е за чудотворен, а според изследователи, по повърхността му наистина няма никакви следи от обработка с острие.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.