Църквите на Залцбург

С над хиляда години история, Залцбург очаквано има редица красиви църкви, по-стари и по-нови. А като родно място на отвъд-алпийския барок, очаквано по-новите му църкви са удоволствие и наслада за очите.

На десния бряг на р. Залц, в по-новата част на стария град (доколкото квартал на 5 столетия може да бъде нов), отдалеч се вижда красив строен шпил. Тясната уличка пред входа на храма не дава добър обзор на бароковата й фасада, но много повече удоволствие за очите има не в самата църква, а зад нея: защото там се намира едно от старите градски гробища. Семейни гробници се редуват с монументални паметници, родени от причудливата прегръдка на красивото и тъжното.

Няколко пресечки по-навътре, близо до театъра, виждаме още една голяма и красива църква. Намира се на метри от “новата” къща на Моцарт, в която разрасналото се семейство на хер Леополд се премества в детските години на Волфганг. Нищо чудно малкият гений да е посещавал именно тази църква години наред.

Същинският парад на църквите обаче се намира на левия бряг, в сърцето на старинния град. И там висок шпил ни подсказва мястото на един от най-старите храмове в града, роден в златните години на готиката, с красив портал отвън и гора от колони и заострени акри отвътре. Бароковата вълна обаче не е подминала и него – целият първи етаж в основния кораб е “преоблечен” в барокови пластики.

Малко по-нататък, в основата на един от стръмните, отвесни хълмове край реката, почти вкопана в стената, намираме още една готическа църква. Строгият й вид съответства толкова добре на пейзажа, че тук барокът явно не е посмял да остави своя отпечатък.

Недалеч оттам извита фасада доминира малък площад. Това е късно-бароковата “Св. Ана”, която отвътре изглежда неочаквано празна и бледа. След като очите свикнат с белотата й, започват за да забелязват множеството пластики и стуко, всички в бяло.

Съвсем не на последно място, в центъра на Залцбург се издига и францискански конвент. Симпатичните отчета редовно отварят градината му за всички желаещи, а в определени дни тук работи и безплатна кухня.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.