С балон над Нил

“Аз съм малко облаче в небето”,
тананикаше си Пух, стискайки връчицата на балона.

Искате ли и вие като него? Полетът с балон е сред най-яките усещания на тоя свят, а двете най-важни условия за него за тихо време и красив пейзаж. Къде по-подходящо място тогава от Нил?

Мястото за полети с балон в Египет е Луксор – някогашният Мемфис с невероятният храм в Карнак и зрелищните храмове край Долината на царете.

Времето е най-тихо по изгрев слънце и затова балоните тръгват именно тогава. Трябва да сте готови да тръгнете от хотела си между 4 и 5 сутринта. Най-напред ви предстои да прекосите нощния Нил – площадката за излитане се намира на левия бряг, а почти всички хотели – на десния, където е и по-голямата част от града. Минаването на Нил с малка лодка си е приключение и през деня, а нощем – два пъти повече; гледайте внимателно наоколо за светещи над водата крокодилски очи!

Пътьом ще ви връчат по някая и друга вафла и чай за закуска. От пристана на левия бряг ще ви качат на коли и ще ви откарат на мястото за излитане: към декар оградено място веднага след края на обработваемите земи. Когато стигнете, балоните вече се надуват; докато процесът приключи, за вас следва кратък инструктаж за безопасност. Всеки балон се управлява от опитен пилот – най-често, бивш или дори настоящ летец от авиацията – така че сте в сигурни ръце.

Балоните потеглят заедно с изгрева на слънцето и песента на мюезините; реят се из района в продължение на час, като за това време ще се полюбувате от въздуха на всички красоти на левия бряг на Нил: колосите на Мемнон, храмовете в Луксор и  Мадинат Хабу, огромният храм на Хатшепсут, селището на строителите на гробници и, разбира се, Долината на царете… а под вас през цялото време като копринена лента ще се простира Нил. Щом първите работници се появят по нивите, значи е време за връщане; те ще ви помахат дружелюбно, а наземният екип ще ви върне по същия път до хотела – или ще ви остави някъде по пътя според оставащите ви приключения за тоя ден.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.