Фамилна гробница: Рамзес V + VI

За три хиляди години история Древен Египет се е нагледал на причудливи истории и една от тях е отворена днес за всички желаещи: двойната гробница на Рамзес V и VI в Долината на царете.

Гробницата е започната от фараон Рамзес V, управлявал в края на XX-тата династия, в последните години на Новото царство. Далеч от блясъка на предишното столетие, Египет по онова време бавно, но сигурно запада, губейки територии и влияние (видимо и от гробницата на неговия баща, Рамзес IV). Изглежда, че фараонът умира доста преди нейното завършване; а когато на престола сяда неговият син, Рамзес VI, оскъдицата е такава, че вместо да започне своя гробница начисто, той продължава работа по тази на баща си. В крайна сметка и двамата са погребани в нея, но за съвсем кратко – разбойници я опустошават броени десетилетия по-късно, а мумиите на двамата фараони са приютени в съседна гробница, където престояват чак до откриването им преди стотина години. Впрочем, всяко зло за добро: широко отвореният от древността вход на тази гробница е скрил от иманярите наличието в съседство на друга малка такава, останала неоткрита чак до 1922 година, когато Хауърд Картър… но това вече всички го знаят.

Двойната гробница, макар далеч от блясъка на по-стари образци, има какво да покаже и разкаже за света преди три хиляди години. Нейният план следва утвърден образец, като дългият наклонен коридор минава пред едно уширение, обрадуващо зала с четири колони. След нея коридорът се спуска още надолу, за да достигне просторната гробна камера. Стените са изписани с йероглифи, макар много от тях да са изпълнени в един тон и без познатото оцветяване. Разделени са на три пояса (типично за гробниците от епохата), като всеки разказва откъс от отделна религиозна книга. Сцени на фараона с някое от божествата има, но те не са толкова мащабни и ярки като в по-старите гробници; видно уродъкът се е отразил и на качеството на майсторите, и на възможността на фараона да плаща за труда им. Все пак, погребалната камера е впечаляваща с обсипаното зведно небе – богинята на нощта Нут, разперила криле от единия край на хоризонта до другия.

Макар и скромна по вид и украса, тази двойна гробница служи като чудесен увод към задгробния свят на древните египтяни, който разгръща пълната си палитра в малко по-ранните образци от златните години на Новото царство.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.