Колониалният блясък на Египет

Ярко слънце. Пясък. Горещ въздух. Нил. Параходи с гребни колела. Пищни рокли. Шапки с воалетки. Пак жега. Пак Нил. Пътни чанти и сандъци. Файтони. Пристан. Господа с бастунчета. Портиер. Залез. Сенки. Вълни. Пак Нил. За какво е всичко това?

Лятото в южен Египет може и да е трудно поносимо, но зимата е мека и топла; ако си застаряващ богаташ от мъгливия Албион в края на 19 век, няма по-естествено място да избягаш на зимата от колониалния Луксор. Eдно уникално място в него предлага най-отбрано европейско общество плюс целия лукс на belle epoque – добре дошли в Зимния дворец.

Разпънал се на цял хектар точно край брега на Нил, Зимният дворец всъщност е хотел – построен с размах и блясък, достойни за обитателите му; а понеже времето в Ориента тече по-бавно, 21-и век не е успял да превземе всичко и Зимният дворец съществува и до днес в автентичния си вид. И ако широките зали, високите тавании тежките драперии са нещо, което можем да видим и другаде из Европа, то огромният парк на хотела е несравнимо и ненадминато постижение. Потънал в зеленина, той е плод на работата на поколения градинари. Паркът всъщност е миниатюрна ботаническа градина, събрала десетки видове – от хибискуси и бугенвилии до вековни палми, надминали на ръст дори покрива на хотела. Добавете към това и колекцията пойни птици, от папуняци до папагали, прелитащи свободно из парка. Нощно време дискретно осветление превръща градината в почти омагьосано място – в прегръдката на богинята Нут, пазеща слънчевият диск на Ра при рисковатото му пътуване през подземния свят до следващия изгрев.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.