Приказната мощ на Каркасон

Когато човек говори за средновековие, обикновено се изисква доста фантазия, за да изникнат на равната поляна замъци, кули, рицари, коне…  има едно място обаче, където фантазията може да си почива – защото всичко си е там. И замъкът. И крепостните стени. И катедралата вътре. Цял средновековен град, ширнал се на километри както е бил преди повече от 5 века. Добре дошли в Каркасон.

Крепостта и градът са неотделими, за което красноречиво говори и нейното име – La Cite. И макар да е бил известен още в зенита на славата си, Каркасон днес е може би най-забележителният средновековен град – просто защото е единственият и най-големият, запазен в първозданната си пълнота.

Каркасон възниква в средната част на Окситания, посредата на най-удобния търговски път, свързващ Средиземно море (при устието на Рон) с Атлантическия океан (през долното течение на Гарон). Пътят не е от най-лесните и въпреки това алтернатива няма – на юг са Пиринеите, на север – протяжните Черни възвишения на Централна Франция; в тясната седловина между тях е кацнал Каркасон. И макар градът никога да не стига размерите на Ним или Тулуз (намиращи се в двата края на търговския път), той остава важен междинен пункт за охрана и контрол на пътя. Толкова важен, че за опазването му е построен цял град-крепост.

Каркасон запазва важната си роля столетия наред, чак до построяването на Canal du Midi през 18 в. Това, ведно със спокойната политическа обстановка (Оксинатия отдавна вече е част от Франция) води до постепенния упадък на града. Красотата на мощните му крепости обаче, заедно с удивителното място – градът заема цял хълм – му спечелват приятели, сред които и основателят на френската реставрационна наука, Виоле льо Ду, който изиграва съществена роля в запазването на града – толкова съществена, че можем да му простим коничните “шапки” на крепостните кули (негова възстаноска, която обаче няма много общо с реалността).

Освен огромната площ (над 5 километра крепостни стени, опасващи целия хълм), сред най-впечатляващите особености на Каркасон са напълно запазените двойни стени и голямото разстояние между тях – достатъчно, за да се води истинска битка от хиляди войници. Не по-малко интересни са рововете, подвижните мостове, барбиканът и какво ли още не – истинска средновековна приказка, стигнала до наши дни.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.