Старият “Св.Никола” в Хамбург

Старият “Св.Никола” (Alte Nikolai) в Хамбург е сред основните забележителности на града – внушителна нео-готическа църква, от която са останали само камбанарията и част от стените.

Alte Nikolai започва историята си нейде през средновековието, най-напред като дървена църква. През 14 век постойката вече е тухлена и остава такава чак до 19 в., когато бива унищожена от пожар. След Реформацията северна Герамания става основно протестантска и Alte Nikolai е една от петте главни църкви на пристанищния град. През 19 в. нео-готиката е на мода в Германия, а държавата е във възход и решението храмът да бъде построен наново не бива да учудва никого (именно по това време след повече от 5 века чакане са завършени кулите на Кьолнската катедрала). Речено – сторено; новата сграда събира очите на всички и за цели две години се явява най-високата сграда в целия свят.

През Втората световна война Хамбург понася множество въздушни удари, които разрушават Alte Nikolai почти до основи. След разчистването се оказва, че само камбанарията и страничните стени са оцелели. Светското общество на 20 в. обаче решава този път да не възстанонява храма, а да го запази във вида, в който е, като паметник на ужасните събития от средата на века.

В началото пък на нашия век в камбанарията е инсталиран и асансьор, който позволява на посетителите далеч по-лесно да се насладятна разкошните градски панорами, които предлага високата камбанария.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.