Из дворовете на Ватикана

Друг път бихме казали просто “из улиците на…”, но най-малката държава на света почти няма улици; за сметка на това, има обширни дворове, пълни с най-различни чудеса от близо и далеч.

Ватиканът е обграден от три страни от дебели стени; и не просто дебели, а огромни, достигащи 15-20 метра височина. Мястото без такава стена е площадът на “Свети Петър”, а най-лесният начин да попаднете из дворовете на Ватикана е входът на Ватиканските музеи. Множественото число подсказва, че става дума за поредица от сгради, понякога съвсем различни по характер – свързани с коридори, стълбища, дворчета и дори тайни тунели (например, в дъното на Сикстинската капела има врата, която води направо вътре в църквата “Св. Петър”).

Макар и миниатюрна държава, Ватиканът си има всичко “като при големите” – не само герб, знаме, държавен глава (папата, естествено), но дори и собствена ж.п. гара. Най-интересни обаче си остават сградите и малките площадчета помежду им, на които човек може да зърне някои от най-известните образци на архтектура и изкуство, като например:

  • Двойното спирално стълбище – невероятно красиво, сравнимо по удоволствие само с висящото стълбище на сър Кристофър Рен в лондонския “Свети Павел” или с тройните спирали в минаретата на “Сюлеймание” в Истанбул.
  • Най-известната скулптура на древния свят, стигнала до нас (пропускаме Зевс на Фидий) – Лакоон и неговите синове (понеже Венера от Милос не е Венера, а Афродита, а дори може би и това не е).
  • И още оригинални древногръцки и древноримски скулптури – Сократ, Персей, император Константин… и още мозайки, саркофази и даже умалено копие на Пантеона. А, и пиниите, разбира се, пиниите.
This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.