В неделя на Rynek Główny

Главният площад на Кракув, Rynek Główny (рынек гувны), е забележителен с много неща. Първото, което всеки вижда, е огромният му размер. Прикрит отчасти от намиращата се посредата му сграда на текстилното тържище, той всъщност е най-големият средновековен площад в цяла Европа.

Площадът и неговото текстилно тържище са на почти хиляда години. Днес превърнато в магазини за сувенири, то показва най-големите си тайни не над земята, а под нея: разкрити и запазени са голяма част от търговските помещения и улици на средновековния град. Редом с тях са намерени много експонати, а цялата подземна разходка е оформена с много 3D ефекти, възстановки и забавления за деца.

Площадът е бил сърцето на града и това си личи на всяка крачка. На него се намира най-старата запазена църква в града, както и импозантната готическа “Св. Дева Мария”, по-известна сред местните като Mariacka. На площада се е намирала и сградата на градския съвет, но през 19 в. тя е била разрушена заради овехтяване и единствено голямата й часовникова кула е оцеляла до днес. Празното място не стои неизползвано – гълъбите, туристите и неделните религиозни шествия са неотменна част от пейзажа му. Туристите, естствено, за най-важните – за тях има и автентични файтони (много!), които да ги разходят из целия старинен град (почти напълно пешеходен), и красиви фасади, на които да се любуват.

На площада се намира и скромен, но красив паметник на Адам Мицкевич, подписан просто “от народа”. Когато си голям човек, нямаш нужда от големи паметници.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.