В ботаническата градина на Каляри

На средиземноморски остров “боганическа градина” звучи малко като оксиморон – обичайно целият остров си е една градина… и все пак, в Каляри са успели да направят истински парк с множество растения от близо и далеч. Разположен точно до римския театър, той е отлично допълнение към разходката и предлага приятна свежест в иначе топлите пролетно-лятно-есенни дни. Съседството с останки от римско време не е случайно. В боганическата градина могат да се видят и истинска стара водна преса за зехтин, и други останки от времето, когато Сарденя е била житницата на империята. Няколко езера с фонтани и симпатични водни обитатели (растителни и животински) разкрасяват пейзажа и допълват усещането за парк.

Естествено, в топлия и влажен климат всичко вирее добре, но субтропическите видове са най-“като у дома си”. Пролетното време гарантира обилието на цветя и по-дребни видове, за които късното лято и есента са по-трудни времена. Началото на май вече си е лято и дори капризните пасифлори нямат от какво да се оплакват.

Накрая, бива ли ботаническа градина на юг без кактуси? Тук са в изобилие, от странни мъничета до цели стени. Топлото и влажно време им помага да цъфтят. Впрочем, някои е по-добре да са на закрито – както и чудната подборка от месоядни растения (иначе сигурно напълняват твърде бързо).

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.