Пещерата на Нерха

Колкото и да ни се вижда чудно, в малкото испанско градче Нерха е имало живот и преди “Синьо лято”. При това, оказва се, мнооого преди не само синьото лято, но въобще целия ни съвременен свят.

Всичко започнало като в приказка. Няколко деца кротко си пасели козите (или каквото там друго са имали да пасат), когато едно животинче се откъснало от стадото и хванало нагоре по хълма. Хлапетата хукнали след него и… дали са хванали добичето историята мълчи, но със сигурност се натъкнали на едно от най-уникалните неща, останало от ранната човешка история: пещерата на Нерха.

Пещерата впечатлява с огромните си размери, като основната ѝ част се състои от няколко свързани зали с полуетажи между тях; встрани тръгват значителен брой по-тесни разклонения. Вътре се намира великолепна колекция от сталагтити и сталагмити с най-невероятни форми и цветове. (Както и на много други места под земята, осветелението е сведено до минимум, за да не се насърчава развитието на плесени.)

Пещерата е скрита изцяло под повърхността и ако сървеменните хора не знаели за нея, то далечните ни предци със сигурност са. В нея са намерени забележителни скални рисунки и  останки от множество поколения, свидетелстващи, че пещерата е била обитавана от праисторически хора хилядолетия наред.

Едно от най-приятните неща е, че пещерата е напълно цивилизована и лесна за преминаване; както почти винаги под земята, влизането става на групи с инструктор. Освен това, пещерата се намира точно над курортното градче и може лесно да бъде достигната пеша или с градския транспорт.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.