Църквите на Понтеведра

Днес обикновено провинциално градче, църквите на Понтеведра (от вулг. лат. “старият мост”) пазят спомена за далеч по-пищни и бурни години през средновековието. Една от важните корабостроителници на Испания, нейните кораби са прокарали пътищата съм Новия Свят. Чудните разкази за далечни земи и несметни богатства са се вплели в готическата фасада на базиликата “Санта Мария” (Понтеведра няма катдерала, защото и в най-заможните си години не е била епископски престол – Сантго де Компостела е само на половин ден езда оттук), редом с уникални скулптури на звездите на деня като Кристофор Колон и Ернан Кортес…

Макар някои църкви да не са оцелели до нас в първоначалния си вид, дори само останките от тях разказват за гордост и величие – от внимателно изваяните скулптури (днес в местния музей), през високите готически арки чак до надгробните паметници на истински рицари.

Макар Понтеведра да е отвъд официалния “край” на Camino Frances в Сантяго, не са малко поклонниците, които продължават още на запад чак до самото море. За тях в по-късни години романтичният барок е създал прелестната кръгла църква на Девата-поклонничка. С Иисус в едната ръка и тояга в другата, тя има далеч по-еманципиран вид, отколкото нейните създатели са си представяли. От другата страна я очаква св. Яков (Сантяго) – естествено, също в пилигримски одежди.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.