Началото на началищата

Всяко начало си има неговото начало. Къде е тогава началото на началищата? За географията като едното нищо то се намира в Гренич.

Китното предградие на Лондон се намира само на няколко минути път с влак от центъра на града. Всъщност, от него градът си се вижда с невъоръжено око – особено новоизраснолото второ Сити в района на някогашните докове.

Малки къщи, тихи улици, много зеленина – но защо именно Гренич е приютил знаменитата обсерватория? От една страна, близо до града – все пак, точното време е било потребно преди всичко на деловия град. От друга – извън него, т.е. далеч от пушека на промишлените предприятия, обсебили южния бряг на Темз още от началото на индустриалната революция. Но най-важното – на хълм, даващ поне мало по-добър обзор в равнините на Южна Англия.

Обсерваторията днес е главно туристическа атракция, открехваща врата към впечатляващите времена от зората на модерния свят – когато астрономи са се взирали всяка нощ, за да определят точното време, а падащо метално кълбо е извествало настъпването на пладне. Интересно, дали и тогава е било модерно да застанеш на нулевия меридиан с по един крак във всяко полукълбо?

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.