Дворецът на принцесите

В самия край на “Хайд парк” се намира красива двуетажна постройка в червеникав цвят. Зад стените й обаче се крие много повече история, отколкото бихте допуснали. Добре дошли в Кенсингтън – малкият дворец, в който са отгледани поне половин дузина съвременни монарси.

Още през първата половина на 19 в. Кенсингтън е определен за мястото, в което да израстват британските престолонаследници. Бъкингам е твърде голям и твърде шумен за отглеждане на деца, а Кенсингтън е идеалното му допълнение: дискретен и тих, в голям парк и въпреки това в сърцето на града, на десетина минути езда от кралския дворец.

130 от последните 200 години Британия се управлява от жени – и Кенсингтън е тяхното родно място не само в преносен смисъл. Кралица Виктория става първата, израстнала в двореца почти до брака си с принц Албърт. Кралица Елизабет и нейната сестра също живеят там почти до своето пълнолетие. По същия път минават и всички останали монарси между тях.

Макар да изглежда приятно местенце, детството на бъдещите короновани особи в Кенсингтън съвсем не е сладко. Дворецът е до голяма степен златна клетка, в която действат железни правила. Ако днес ви се струва безсърдечно да взимате телефона от ръцете на детето си, вижте Десетте правила на Кенсигтън (дали нарочно подбрани да съответстват на десетте Божи заповеди?) – толкова стриктни, че са дали името си на цяла образователна метода, доминираща британския елит чак до средата на 20 в.

Макар и все така част от Короната, днес Кенсингтън е много повече музей, отколкото дворец. В него са запазени множество интересни артефакти от детските години на различни монарси – които иначе биха били изгубени в някое прашно мазе. Строго подбрана библиотека, няколко вида детски играчки (красиви и стилни, но нищо излишно) плюс семейни развлечения – всички те отварят прозореца към един отдавна изгубен и все по-малко разбираем за нас свят.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.