Църквата “Сейнт Джордж” в Уиндзър

Искате ли една много, ама много необикновена църква? Искате, разбира се, затова получавате уиндзърския “Св. Георги”.

Като я види човек, ще си каже “катедрала”; да, ама не. Всъщност, официално дори не е църква, а само параклис – защото се намира на територията на замъка в Уиндзър, който не е самостоятелна енория.

Замъкът Уинздър не е просто замък, а фамилното седалище на английските крале още от времето на Уилям Завоевателя; затова и параклисът им хич не е като останалите. И макар с годините династиите да се сменяли, Уинзър си оставал Уиндзър. Затова в параклиса му са погребани почти дузина короновани особи – Хенри VI, Едуард IV, Хенри VIII, Чарлз I, Джордж VI и дори покойната кралица-майка.

“Сейнт Джордж” е построен през 15 в. на мястото на по-стара норманска сграда и е в типичния за времето си зрелищен готически стил. Църковното цунами, предизвикано век по-късно от Хенри VIII, помита повечето такива храмове и днес не са останали много като тукашния “Св. Георги” – със стреловидни арки, стройни извивки, прозорци от резбован камък и гаргойли, разбира се, истински средновековни гаргойли (привет на парижката “Св. Богородица” и мосю льо Дюк).

Параклисът се е долепил точно до едното жилищно крило на двореца в Уиндзър, където, знайно е, кралица Елизабет II обича да прекарва почивните дни; ако над комина там се извива пушек, значи кралицата си е вкъщи – бързайте тогава за неделната служба и току-виж Нейно Величество ви направило компания!

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.