Хангар 7

През годините Залцбург е бил дом на не една и две знаменитости – от бляскави принц-архиепископи през поети като Йозеф Мор до музикалните фамилии Бах и Моцарт. Днес градът също е дом на една съвременна легенда – Red Bull.

На летището в Залцбург има доста хангари. Един от тях обаче, Хангар 7, не е като останалите – висок, лъскав и… гъмжащ от посетители. Именно там Red Bull излага част от голямата си колекция движещи се и летящи машини.

Има ли болиди от “Формула 1”? Има, разбира се, както и още интересни машини на 4 колела, повечето от тях с ретро привкус. Но макар “Формула 1” да е съществена част от историята на Red Bull, много повече място е отделено на друга, не по-малко важен неин дял: крилете. Дали защото напитката им дава криле, дали по друга причина, но Red Bull отдавна е свързан с летенето – не само насън, но и наяве. В колекцията се намират няколко красиви спортни самолета от различни епохи, предназначени основно за въздушна акробатика и прочие главозамайващи трикове.

Историята обаче затова е история, за да я пазим и помним. “Хангар 7” е приютил два прекрасни образеца от страшните години на Втората световна война – изтребител Lockheed P-38 Lightning и бомбардировач North American B-25 Mitchell. За любопитните има дори разрез на истински самолетен двигател. А за да не си мислим, че Red Bull разбират само от витлови самолети, до тях стои малък съвременен реактивен самолет за демонстрационни полети.

Летящата история на Red Bull не се изчерпва обаче само със самолетите. В хангара са намерили място и няколко прелюбопитни хеликоптера, един от които е истински рекордьор – единственият модел, стъпвал на Еверест.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.