1001 нощ в Кайро

Бляскавите години на исляма имат своите 4 големи града: първо Дамаск, сетне Багдад, Кайро и Истанбул (нарочно оставяме Йерусалим извън тоя списък). И ако първите два днес са в окаяно състояние, а Истанбул на нас ни е на една ръка разстояние, то Кайро остава едновременно загадъчен и примамлив.

Възходът на Кайро започва със завладяването му от арабите и достига първия си връх при управлението на великия Сала-ад-Дин (който, по ирония, не е арабин, а кюрд). Градът процъфтява благодарение на близостта си с пристанището Александрия (през което се изнася богатият земеделски добив на Египет), както и липсата на съществени военни конфликти наблизо. Малко по-късно своя отпечатък оставят мамлюците, и макар по времето на Сюлейман Великолепни Кайро да става част от Османската империя, на практика Египет винаги е бил полувасален, полунезависим (до степен в края на 19 в. под управлението на албанска династия да е, де факто, по-силен от самата Османска империя).

Днес Кайро е огромен метрополис, но в сърцето му е запазена част от някогашния ислямски блясък. Там се издигат внушителни джамии и просторни медресета с широки дворове и дълбоки галерии. Неописуемата им красота е излята щедро във вид на сложни каменни барелефи, превръщащи фасадите в същински фонтани. В горещия пустинен климат от стъклата на прозорците особена полза няма, но пък те самите са нужни, за да осигурят светлина и течение; заедно с това, обаче, чужди погледи нямат място вътре, затова умелите майстори-каменоделци са изработили невероятни фигурни прозорци от дебел камък. Нататък ни очакват характерните мамлюшки фасади от цветен камък, скритите по ъглите мукарни, фините керамични мозайки от османско време и, разбира се, вездесъщата калиграфия.

Най-интересен за наблюдателя си остава обаче фактът, че ислямският център на Кайро съвсем не е застинал във времето. И днес училищата са пълни с деца, а чаршиите – с търговци. Достатъчно е за момент да се абстрахираш от мобилните телефони и усещането за пътуване във времето става съвсем реално. А по -алез слънце какво друго, освен още някоя приказка от 1001 нощ?

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.