Замъкът на Фюсен

Замъкът в малкото баварско градче Fuessen предоставя отлична възможност да надникнем в живота на Централна Европа през средните векове.

Самото градче е основано от римляните като охранителен пост на via Claudia Augusta – там, където пътят от северните равнини навлиза в Алпите. Днешният замък води началото си от укрепление, построено по времето на франкската империя и Карл Велики. В основите на замъка са разкрити пластовете от най-стария градеж, които могат да се обходят и разгледат. Експонирани са и няколко редки за региона образци на готическо приложно изкуство. Същинският разцвет на града и замъка обаче идват в късното средновековие, когато католическа Бавария се извисява като регионална сила в разпокъсаната мрежа от неголеми протестантски феоди.

Закъмът на Фюсен е построен в близост до буйна река. Хълмистият терен води до терасиране на строителството, като замъкът е заобиколен от пояс неголеми градини. Вътре се намират голяма, красиво декорирана църква и множество административни и жилищни корпуси.

Най-голям интерес представляват фасадите към вътрешните дворове: стремежът да се подражава на барокова Италия се сблъсква с неудобството на планинския климат, при който витиеватите балкони и големите прозорци са твърде неуместни. От него се ражда неочаквано добро умение… да се рисуват фалшиви триизмерни декорации. Ефектът е поразителен и на окото му трябва доста време да свикне, че всички “релефни” форми (греди, корнизи, опори, колони) са всъщност майсторски изрисувани върху гладка стена. И докато на други места обикновено виждаме “точкова” употреба на faux 3D (например, в манастира La Cartuja в Гранада или в бароковата Karlskirche във Виена), тук имаме мащабна и съвсем осъзната употреба.

Заможните години на Бавария са позволили вътрешните пространства на замъка да бъдат решавани красиво и със замах. Внушителната бална зала с чудни барокови барелефи и днес се използва за тържествени заседания на градския съвет. Не по-малко впечатляваща е триетажният (!) салон, в който етажите са свързани с отворено вътрешно пространство, а един от тях е изцяло зает от богата за времето си библиотека.

Замъкът на Фюсен предлага поглед и към други етапи от историята на града и региона: колекция струнни инструменти (градът е бил развит център на лютиерството), старинни часовникови механизми и др.

[nggalelry id=154]

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.