Neues Rathaus в Мюнхен

Новият градски съвет, или Neues Rathaus, е сред най-забележителните сгради на Мюнхен. Построена е през 19 в., когато в Централна Европа покрай Романтизма готиката преживява неочаквано възраждане. Напредналите сторителни технологии позволяват да се строи в пъти по-бързо, а развитието на занаятите – да се създават още по-богати и причудливи форми.

Градският съвет на Мюнхен е построен на мястото на стария такъв. Постройката се издига на няколко етажа и е увенчана с висока кула, предлагаща отлична гледка към целия град. Фасадата и вътрешият двор са изпълнени старателно и с любов към детайла – скулптури, фризове, водоливници – всичко е в най-добрите традиции на католическото храмово строителство. Естествено, вездесъщите арки също са тук – макар зарад ипроменените строителни техники да имат много повече декоративна, отколкото конструктивна роля.

Кулата на Neues Rathaus е увенчана от впечатляващ часовник, който веднъж на ден иззаня почти десетминутен спектакъл с музика и движещи се фигури. Дан към класическите средноваковни образци като часовника в Прага, той е изпълнен с немска прецизност и вече век и половина събира всеки следобед тълпи на площад “Мариенплац”.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.