Манастирът “Ованаванк”

“Ован” е арменското произношение на името Иван (Йоан), а наставката “аванк” означава “манастир”. Така “Ованаванк” носи името на Св. Йоан Кръстител, при това не случайно – твърди се, че манастирът съхранява част от мощите на Предтечата.

Манастирът е кацнал на ръба на обширен каньон – истинска пропаст, дълбока няколкостотин метра. Един от тайните изходи на манастира излиза под ръба на каньона, направо на неговата стена.

Днес в “Ованаванк” са останали две основни сгради, църква и метох. Самият манастир е на повече от хиладолетие, като църквата му е била разширявана и надграждана. За последното говори и внушителният притвор, който надхвърля по размер основния кораб; с течение на годините притворът е бил покрит с отделен купол и затворен със стани. Църквата е построена в типичния местен стил и от характерни материали – каменен градеж, облицован с пясъчник (подобно на църквите от Ани). Именно облицовката придава харатерния преливащ се розов цвят на стените. Корабът е увенчан от цилиндър, преминаващ в конусовиден; както и повечето подобни храмове, в самата църква почти отсъства светлина. Обширният притвор е доста по-светъл, като в неговия купол цилиндърът е заменен с открита колонада (тази техника се е наложила към средата на второто хилядолетие).

“Ованаванк” дава отлична възможност да се разгледат отблизо образци на местното каменоделско изкуство. Вградени в стените му и самостотелно стоящи са десетки хачкари (каменни кръстове), някои от които поразяват със своята детайлност и изисканост. Арменската апостолическа църква не признава иконите и хачкарът е бил основен едновременно декоративен и възпоминателен елемент на нейните църкви.

Притворът на църквата ни позволява да видим “на живо” и свободното вплитане в християнската стилистика на архитектурни елементи, които традиционно възприемаме за ислямски – тук ще срещнем множество осмоъгълници в характерната форма на двоен квадрат, както и, разбира се, мукарни. Последните са интересни с големия размер на пчелните пити (сравнено с традициите на западния ислям, видим в Алкасар в Севия и Аламбра в Гранада).

Не на последно място манастирът е привлекателен и с близостта си до Йереван, което го прави най-лесно достъпния от старинните арменски манастири.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.