На разходка в Грац

Грац е главният град на област Стюрия. Не много голям и не твърде малък, близо до столицата, но достатъчно далеч за да бъде животът по-спокоен, равнинен, но заобиколен от красиви хълмове, с доста посетители, но не туристически – и, не на последно място, с няколко реномирани висши училища, Грац е може би най-приятният за живеене град в Австрия.

В късното средновековие Стюрия е била самоуправляваща се територия, години наред успешно лавирала между съперничащите си Хабсбурсгска империя и унгарско кралство. От това време е останал прекрасният замък Егенберг.

Градът храбро се отбранява по време на наполеоновите войни, не на последно място – благодарение на големия  и почти непристъпен Шлосберг, издигащ точно в средата на града. Посветен на това е бил и един от най-емблематичните паметници в града под формата на бронзов лъв; толкова е бил силен символът, че нацистите след аншлуса унищожават паметника (днес той е възстановен по снимки от 30-те години). Хълмът се отличава и с практически вертикалното стълбище, издълбано в скалата от руски военнопленници през първата световна война, и с кладенеца, тръгващ от върха и стигащ чак до реката Мур долу (датира от времето на опитите за отоманско нашествие).

Хълмовете коло Грац крият много любопитни и приятни места – от малко познатият манастир на цистерцианите до кацналата на висок хълм църква на (несъществуващия вече) Юдендорф-Щрасенгел.

В самият град също има какво да се види: отлично запазен исторически център, хуманитарен и технически университети, ботаническа градина, известна опера, модерна архитектура (“Охлювът” е прочут в цял свят изложбен център) и дори изкуствен остров посредата на бързеите на Мур – и всичко това, заобиколено от много зеленина и свързвано от безброй трамвайни линии.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.