Разходка из Мюнхен

Столицата на Бавария, Мюхнен, е може би най-космополитният град на Германия. Противно на очакваното, причината за това е не толкова в парите на богатия промишлен юг  (кой не знае, че тук е домът на BMW?), а в отворения и свободолюбивия дух на местните. Достатъчно е само да кажем, че от всички германски провинции единствено Бавария не е ратифицирила Конституцията на ФРГ от 1948 г. и присъсвието й в съвременна Германия е въпрос само на честната дума на нейния парламент.

За мнозина посетители Мюнхен е синоним на Октоберфест. Някои от гостите му дори успяват да зърнат внушителната (и не особено красива) статуя на Бавария, издигаща се край огромния фестивален комплекс. Монументът е съпроводен и от музейна експозиция, издържана в същия строг стил. Вървейки от Октоберфест към историческия център на града, няма как да не попаднем на още няколко интерсени обекта.

За повечето студенти Техническият университет на Мюнхен, едно от най-титулованите технчески учебни заведения в Европа, е огромен кампус край града. Но началото е било в самото му сърце, където все още се намира първата сграда на университета. Семпла фасада и малък напдис бележат началото му преди повече от век.

Вървейки от университета покрай статуята на Лудвиг Баварски и двореца на баварските монарси от 19 век, стигаме до площад “Одеон”. Мястото е известно с провежданите военни паради и с с мемориала на загиналите във войните.

Веднага след него следва помпозната сграда на Съдебната палата, извеждаща и към огромен кръгов площад. Тук някога е била и главната градска порта.

Старият град на Мюнхен предлага множество пешеходни улици, площади и църкви. Повечето сгради тук не са толкова стари, колкото предполага името му, но места като Alte Hof водят началото си от 12-13 в. Главният площад е вечно пълен с туристи, дошли да видят представлението на часовника с куклите (всеки ден в 17 ч.); по-упоритите могат да се качат и на Neues Rathaus, откъдето целият град е като на длан. За по-търпеливите туристи старата част на Мюнхен крие редица малки изненади – скътани фонтани, необичайни мостчета между сградите и дори по някой припичащ се на слънце голям местен… паяк.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.