Дубровник

The Mediterranean as it once was. Ако искате да видите как е изглеждало Средиземноморието преди 350 години, просто идете в Дубровник. Той е живо въплъщение на принципа “всяко зло за добро” – разрушен почти на 100% от силно земетресение в средата на 17 в., Дубровник е застроен изцяло наново само за няколко десетилетия. Така целият град придобива уникално хомогенен облик, старателно запазен и до днес.

От готическото му средновековие са оцелели само резиденцията на градоначалника (ректора – Дубровник е бил република, а кметът му се е избирал), митницата и францисканският манастир. Те обаче стигат, за да ни подскажат на колко солидни традиции (въпреки скромната си площ) се опира градът. Именно тези традиции му помагат да оцелее и по време на безумната, продължила близо година, обсада от сръбски войски в 1992-1993 г., когато стотици сгради са опожарени, а не малко от жителите му загиват.

Тесните улички с приглушени рекламни фенери, опасани от крепостни стени; уютното пристанище, близките острови и издигащите се над морето стръмни чукари предлагат едно лесно бягство в свят, който в друго време и другаде няма. The Mediterranean as it once was.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.