С корабче по Forggensee

Разположено между последните хълмове и първите върхове на баварските Алпи, Форгензее е едно от най-големите езера в цялата страна. Езерата в Бавария са почти колкото във Финландия, но Форгензее има една съществена отлика: то е съвсем младо, създадено след Втората световна война като средство за контрол на наводненията в района.

Язовирна стена прегражда руслото на река Лех и образува водоем с размер почти 5 на повече от 10 км. Освен основната си функция, езерото днес е отлично място за разходки, като разкрива прекрасна гледка към най-серевните върхове на Алпите, доминирани от непристъпния Тегелберг. Край бреговете му са възникнали не е едно и две пристанища за ветроходци или просто рибари; цялото езеро може да бъде обиколено с велосипед за 2-3 часа (същият може да се вземе под наем от Фюсен). От южната страна водите му стигат точно до днешното село Швангау – на повече от хиляда години, в средновековието опорен пункт на едноименната рицарска фамилия, а от 19 в. насам – място на два култови неоготически замъка, “Хоешвангау” и “Нойшванщайн”.

Най-лесният начин да се наслади човек на Форгензее, разбира се, е като се повози на корабче. Няколко такива го кръстосват, като удобно съчетават водната разходка с въможност да слезеш на някое отдалечено място. Естествено, няма да е Бавария, ако на борда му не опиташ някоя местна бира или сладкиш…

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.