Малките бижута на Прага

Какво свързва Свети Георги, Уинстън Чърчил и един шут? Може би нищо, а може би неделна разходка по уличките на Прага – където над врати, прозорци или просто по ъглите на къщите се намират ред прекрасни малки форми, всяка със своята (или на собственика си) индивидуалност.

В Централна и Западна Европа украсяването на уличните фасади и кьошета е стара традиция; и докато в южните страни като Италия и Испания доминацията на католицизма неизбежно задава строгата религиозната тематика, то в по-северните държави (независимо дали протестантски или не) цари по-свободен и игрив дух.

Тези малки форми на улично изкуство съчетават в себе си различен произход и мотивация. Най-първите сигурно са се появили като ехо семейния оберег, тотем (а за по-заможните – на фамилния знак или герб); по-сетне, с развитието на градското занятчийство, тяхната роля е била да промотират занятието на собственика (днес бихме нарекли това реклама); и най-накрая, с промишлената революция и убанизацията идва удовоствието да поставиш на взеобозрение нещо, което просто на теб лично ти импонира.

Дългата история на Прага ни дава отлична възможност да проследим тая тиха еволюция в естествената й среда, наслаждавайки се на колорита, с който малките, но симпатични добавки по сградите, оживяват градския пейзаж.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.