Deutsche Bahn Regio

DB Regio е подразделението на Deutsche Bahn, което се занимава с регионални превози – т.е. превози в рамките на една административна област (най-често провинция).

Предвид по-големите разстояния и честите спирания, регионалните влакове пътуват доста по-дълго, отколкото крайградските у нас; 2 часа в едната посока е съвсем нормално нещо. Регионалните влакове се движат с достатъчно удобна честота, като най-често има влак поне веднъж на 2 часа.  За да се избегне излишното спиране, някои от влаковете се отбелязват като Regional Express и пропускат по-близките до отправната точка спирки, които са общи за много влакове по различни направления.

Във влаковете на DB Regio поне част от един вагон е първи клас; разрешено е пренасянето на велосипеди – и то на всяка от двете площадки във вагон, а не само на последната, както у нас. Естествено, всичко е чисто, спретнато и навреме – по немски.

За да избегнат маневри на крайната гара (която често е глуха), композициите са снабдени с командна кабина в противоположния на локомотива край. Така навръщане машината често се оказва бутаща, а не дърпаща (същото се прилата и в Австрия).

Когато влакове пътуват в частично припокриващи се посоки, не е рядко два влака се закачат един зад друг и така пътуват до гарата, на която се разделят. Тъй като композициите не са големи, а скоростите са конвенционални, то е възможно локомотивът на втория влак да пътува първия участък в студено състояние – а при по-тежки маршрути би могъл да помогне и включен в система “много единици”.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.