Храмът на Изида на о. Филе

“Египет е дар от Нил.”

(Херодот)

Открай време Първата катаракта е загадъчно място за египтяните. Митологията им го свързва както с извора на реката (което в практически аспект те са напълно наясно, че няма как да е вярно), така и с нейния разлив. Естествена граница между Египет и Нубия, тя е важен форпост още от времето на Старото царство и дори преди него.

По Елефантинския остров личат множество останки от култови съоръжения на повече от пет хиляди години. По естествени причини обаче от тях не е останало много. Затова пък на съседния о. Филе се намира един от най-забележителните образци на храмовото строителство от залеза на египетската цивилизация. Храмът на Изида е построен във времена, в които историята на Египет е вече само история. Светът отдавна е елинизиран и върху красивата и загадъчна космогония на Кемет тегне сериозна сянка на съмнение. Дори по онова време обаче, респектът към нея е огромен – дотолкова, че се строят нови храмове на сякаш отдавна залязлата религия. Един от последните такива е храмът на Изида.

Храмът e посветен на Изида, защото е построен в регион, тясно свързван със смъртта на Озирис (от своя страна, регионът е подходящ за ролята, защото се намира на границата на Египет и по-общо, на познатия свят). Градежът следва каноните на египтското култово строителство – двойна колонада пред Първия пилон, после неголям вътрешен двор, след него Вторият пилон и нататък покрита храмова площ. Напредването на строителните умения позволява изграждането на просторни покрити култови помещения – нещо, липсващо почти напълно в епохата на Луксор и Карнак. За популярността на храма в античността говори издигнатият до него павилион от римския император Траян.

Остров Филе днес е под вода. Построяването на Долния язовир в началото на 20 в. променя пейзажа около Първата катаракта завинаги. Още тогава обаче се намират хора, решени да запазят богатството на страната на всяка цена; храмът е разглобен парче по парче и пренесен на съседния, малко по-висок остров (упражнение, което половин век по-късно ще бъде повторено за храмовете на Рамзес II и Нефертари в днешния Абу Симбел).

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.