Гробницата на Мернептах

Седнал на трона веднага след великия Рамзес II, Мернептах управлява Египет в зенита на неговата сила и слава.

Рамзес II си отива от тоя свят на възраст над 90 години, когато част от децата му вече не са сред живите. Той обаче има толкова много, че наследник все пак се намира – 70-годишният към онова време Мернептах. Макар да прекарва почти целия си живот в чакане (досущ като принц Чарлз), по времето на своя баща Мернептах заема редица важни постове, включително ръководител на армията. С късмета на дългожител, той успява да седне на престола и около 10 години властва над Египет.

Имайки предвид несметните богатства на Египет по негово време, гробницата на Мернептах може да ни се стори сравнително скромна и непретенциозна – много по-близо до тази на Рамзес V и VI от следващата XX династия, отколкото до блясъка на неговия дядо Сети I.

Гробницата му е открита сравнително рано, била е осмата подред в Долината на царете. Горната й част е била отворена още в античността. Долната ѝ част е разкопана и изследвана от самия Хауърд Картър. Тя обаче, както и всички други известни гробници в Долината освен една, е разграбена преди хилядолетия.

Гробницата има сравнително проста форма – продълговат тунел, спускащ се плавно и праволинейно в пясъчната скала. Посредата има зала с две големи колони, покрити с култови изображения на фараона. Гробната камера е най-голямото помещение, като част от стенописите са запазени заедно с външния сакрофаг. Въпреки привидната си семплост, гробницата е била красиво и старателно декорирана, а свещените текстове са в изобилие. Макар да управлява само в залеза на живота си, Мернептах се е сдобива с един забележителен последен пристан, даващ ни възможност да се докоснем до най-славната династия на Новото царство.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.