Римският театър на Арл

“Хляб и зрелища!” И докато въпросът с хляба в Римската република, а сетне империя, бил що-годе решен, то правото на всеки гражданин на достъп до зрелища изисквало сериозна организация и на първо място да се реши въпросът “къде?”.

На пръв поглед, Арл не е бил нито особено голям, нито особено значим провинциален град; такива като него в Империята – бол… и въпреки това, почти всеки от тези “бол” си е имал голям красив театър. Разликата с Арл? Този в Арл е стигнал до нас почти непокътнат.

Арената, трите етажа каменни седалки, най-горният ред арки – всичко е толкова добре запазено, че освен да привлича туристи, днес се използва и по основното си предназначение – за концерти, опера и театър.

Отлично запазеният градеж дава много добра представа за инженерния подход и решенията, които римските архитекти са използвали при строителството на големи обществени сгради. Леките тухли били използвани, за да намалят теглото на постройката, а красивите каменни блокове са най-често само облицовка. Поредица от арки или направо цели извити сводове пък осигурявали изграждането на етаж след етаж.

Изминалите почти две хиляди години от построяването на театъра, естествено, са си казали думата, и въпреки тях на места откриваме както фрагменти от оригиналната украса, така и парченца от неформалното, но толкова съдържателно изкуство на графитите.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.