Кулата на Филип Хубавия

На брега на величествената река Рон, точно срещу крепостните стени на Авиньон, се издига страховита кула. Построена от крал Филип IV (с прякор “Хубавия”) в началото на 14 в., тя е хем чудесен образец на тогавашното военно строителство, хем носи достатъчно история, за да привлече любопитните туристи на 21 в.

Кулата е издигната като граничен пост на десния бряг на реката, където свършвали пределите на Окситания, по онова време вече отдавна част от френското кралство. На отсрещния бряг се издигал бляскавият папски дворец, за чиито съкровища алчният Филип можел само да си мечтае.  Нито ламтежът за пари (довела Филип до кървавата акция по разгонване на ордена на Тамплиерите и заграбване на техните имоти), нито неприязънта му към папите обаче били достатъчни, за да преодолеят мощната река и яките стени на Авиньон; френският крал така и не посмял да тръгне на изток. Построената кула обаче, както и близкият форт “Сен Андре”, успели поне да се изплатят благодарение на събираните такси от преминаващите търговци; кулата стои не къде да е, а точно там, където някога завършвал прочутият Авиньонски мост.

Самата кула е с почти квадратно сечение, като отстрани е долепен цилиндър, съдържащ в себе си витата стълба. Дизайнът е строго утилитарен, без излишества или украси – но дава необходимото пространство, а височината и парапетът осигуряват както отличен обзор, така и добра защита на войниците. Готическият стил си личи в заострените арки, образуващи сводовете на всеки етаж. Те са били с различно предназначение, някои за почивка на караула, други за хранене или складиране на муниции. От откритата площадка най-горе се открива отлична гледка както към близкия форт, така и към отсрещния Авиньон; не бива да се забравя, че по онова време коритото на реката е било малко по-различно и кулата се е издигала почти на самия й бряг, истински форпост и демонстрация на сила.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.