Катедралата на Каркасон

Удивителният Каркасон, съхранил като в капсула на времето най-големия запазен средновековен град в Европа, си има не по-малко удивителна катедрала.

Три неща дефинират средновековния град: властта (замъкът), армията (крепостта) и религията – чиято еманация е катедралата на La Cite. Северна Франция е родината на готическия бум и макар Окситания да е по-на юг и доста по-слабо обвързана политически, островърхите арки и стройните кули намират радушен прием.

Сегашният готически храм е издигнат през 11-13 в. на мястото на по-стара базилика от епохата на каролингите, от която обаче нищо не е било запазено; фактът обаче, че такава е съществувала поне от 6 в., подчертава значението на Каркасон като опорен пункт в плитката долина, свързваща средиземноморския бряг с подстъпите на Пиринеите.

Църквата на Сен Назер и Селз е забележителна с отлично запазените си орнаменти и внимателно изпълнено оформление. По фасадата се редуват красиви водоливници във формата на различни приказни зверове, а между тях е подреден фриз от причудливи, гротескни глави.

Отвътре храмът е съставен от един централен и два странични кораба, показващи добре строителните умения на късното средновековие. Отворените пространства и високите тавани създават усещане за лекота и възвисеност, а витражите го засилват с причудлива игра на цветни светлини и сенки.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.