Танцуващите фонтани на Батуми

Че няма по-яко нещо за един град от това да си има танцуващи фонтани ще се съгласи всеки, който е виждал – или поне чел при нас – за танцуващите фонтани на Йереван. Освен може би само едно – да си имаш не един танцуващ фонтан… а два.

Точно така са решили и в Батуми. Огромната плажна ивица (с размерите на тази в Слънчев бряг) означава, че не е лесно да стигнеш от единия и край до другия само заради едни фонтани, пък били те и танцуващи. Затова – правим по един фонтан в двата края на града.

В по-отдалечената част се намира по-малък (едноредов) танцуващ фонтан, разположен в средата на неголямо езеро. Близостта на крайбрежната алея и на околните жилищни блокове осигурява, макар и по-скромна като брой, но публика всяка вечер. Репертоарът и озвучаването отстъпват малко, но удоволствието си е все така голямо.

Перлата на Батуми обаче е танцуващият фонтан при централната част на града. Всъщност, даже не е един, а два свързани – по-малък кръгъл с два концентрични кръга пръскачки и по-голям, продълговат, с няколко дузини различни видове дюзи. И двата имат, естествено, цветно осветление, което допълва представлението. Дневно време фонтаните работят като “обикновени” такива (и човек дори може да се разходи между тях по специални мостчета), а вечер, под звуците на музиката, показват истинския си – пламенен кавказки – характер.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.