Танцуващите фонтани на Йереван

На пъпа на града, току-пред Художественага галерия и Историческия музей се намира най-удивителната атракция на Йереван: танцуващите фонтани. Като всеки софиянец а-ха да напиша “пеещите фонтани”, но тези в Йереван са много повече – те са наистина танцуващи!

Щом навън се мръкне, на големия овален площад, заобиколен от неокласически сгради с облицовка от харакерния местен разноцветен туф, започват да прииждат хора. Всяка лятна вечер в продължение на повече от 2 часа фонтаните неуморно пеят, танцуват и заливат присъстващите със… светлини. Шоуто е впечатляващо, а още по-впечатляващо е, че бедна страна като Армения може да радва гостите си с такова зрелище.

Но да вървим по ред. Първото, което усеща посетителят, е качественият звук. За разлика от някогашните фонтани на “Ариана”, озвучавани от “сделани” български тонколони, в Йереван имаме достатъчно качестен звук – богат като палитра, не твърде силен и не твърде глух. Когато си край фонтана, можеш хем да се потопиш в музиката, хем да си чуеш приказката със съседа; когато си на 100 м от него, нищо не издава присъствието му.

Вторият съществен елемент от програмата са светлините. Разположени във водата на десетки места, те осветяват както самата нея, така и водните струи. В различни цветове, променящи се и по сила в такт с музиката, те грабват погледа и създават усещането, че си на сцена. Най-важното им качество обаче е, че не са просто “цветомузика”, следваща механично силата и честотата на звука; напротив, тяхното поведение е щателно режисирано и подбрано за всяка пиеса, която звучи.

Най-накрая идват и самите танцуващи фонтани. Първото, което вижда човек, е грамадното езеро, дълго почти 100 м. Фонтаните из него са няколко десетки, разделени на групи по своя вид: има по-малки, събрани в редички; по-големи, чиято струя хвърчи на десетки метри във въздуха; има “стрелящи” нагоре и такива, които строят водни арки; има цилиндрични и конични фонтани; най-сетне, има и въртящи се фонтани, образуващи истинска жива плетеница от вода. Както и при светлините, за всяка музикална композиция си има свой, неповторим танц на фонтаните – според ритъма и силата на музиката, те се издигат, спускат, подскачат,  кръжат до забрава.

Разбира се, такава прелест не може да мине и без хубава музика. Репертоарът на фонтаните е богат: и класическа музика, и джаз, и рок-енд-рол, и, разбира се, закъде в Армения без малко френски шансон и Шарл Азнавур? А фонотеката е богата – даже цяла седмица да идвате всяка вечер, пак надали ще видите едно и също “парче” два пъти (да, при танцуващите фонтани имате уникалния шанс да “видите” музиката)!

Така че, ако ви се отвори път към Йереван (а ако не се отвори сам, помогнете му) – не пропускайте площада с непроизносимото за нас име “Анрапетутян” (независимост) и непременно се порадвайте на танцуващите фонтани!

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.