Църквите на Дубровник

След като видяхме чудесня францискански манастир на Дубровник, време е да обърнем внимание и на сотаналите църкви в стрия град – а те са учудващо много за градче, което може да бъде изминато от край до край за10 минути бавно ходене.

На главната улица, близо до пристанището се намира църквата на св. Блазиус (Блаж).  Св. Блаж е считан за покровител на града, а храмът е прескрасна барокова сграда от 18 в. Тя едновременно контрастира със строгия и доста по-стар стил на улиците и останалите църкви и същевременно придава мил колорит на едно от най-посещаваните места в Дубровник, точно пред ректорския дворец. Веднага до него виждаме и чудесна часовникова кула, която хем има старинен часовник само с една стрелка, хем и съвременен  слънчев и лунен календари.

От централния площад широко стълбище извежда към по-висока площадка, на която се намира градската катедрала. Издържана е в строг стил, съответстващ на ролята й. Носи името на св. Успение Богородично. В близост до нея е и най-старата оцеляла църква в града, храмът на Христос Спасителя от 15 в.  (През 17 в. силно земетресение  разрушава целия град, като оцеляват само няколко постройки.) По нея можем да съдим как са изглеждали повечето къщи и храмове на Дубровник. (Друг полезен източник е разказът на Евлия Челеби, който посещава града в средата на 17 в., малко преди земетресението.)

От новите църкви, строени след възстановяването на града, впечатление прави Благовещенската църква. Освободена от строгия готически канон, тя дава повече светлина и простор на миряните.

В близост до пристанището се намира вторият голям манастир в Дубровник – доминиканският. И той, както и францисканският, е запазил съществена част от постройките си от преди земетресението. Разположен до крепостните стени, той е бил принуден да се приспособява към тях – което е довело до причудливи фурми и чупки. Няма как да пропуснем симпатичното старинно стълбище, водещо към манастирската черква, както и прелестното странично портико, съчетало по невероятен начин класическият готически мотив с източните извивки.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.