Ботаническата градина на Тбилиси

Ако в горещ пролетен, летен или есенен ден се озовете в Тбилиси (където поне 2/3 от дните в годината са горещи – както си личи и от името на града), едно от подходящите места да потърсите, ако не прохлада, то поне малко сянка и приятно прекарване на времето е Ботаническата градина.

Ботаническата градина се намира в една дълбока “гънка” на хълма, увенчан от крепостта “Нарикала” току-над центъра на града. Всъщност, един от най-лесните начини да стигнете до нея е да вземете лифта от градината край реката, да слезете към крепостта, да се спуснете зад нея и така да се озовете на входа на Ботаническата градина.

Макар да оправдава името си като място с множество растения, Ботаническата градина в Тбилиси трудно може да се мери не само със зрелищни и пищни образи като “Никитский сад” в Ялта или ботаническия парк край Батуми, но дори просто с богати и приятни паркове като този в Палермо и по-скоро можем да я сравним непретенциозни места като тези в Тулуз или Каляри. В парка на Тбилиси, разбира се, има различни растения, предимно от средния пояс на Европа и Близкия изток. По-важното е обаче, че той е приятно място за къса, средна или дълга разходка и предлага няколко чудесни, макар и неботанически изненади.

Още в началото на главната алея има приятно езеро с водни лилии и др. типични за такъв тип езерза обитатели. Нататък следват голямо количество тераси, разположени от двете страни на плитко речно корито (разглеждането на парка предполага доста ходене нагоре-надолу).  На някои от тях има още редица шадравани, детски площадки и пр. малки удоволствия (учудващо, обаче, няма нито едно кафене).

В края на продълговатия каньон се намира и най-голямата изненада на парка – истински водопад, висок няколко десетки метра. А освен красив, той е напълно достъпен – можете да поседнете край плиткия басейн под него или дори да влезете в него; водата е с напълно приемлива температура. Водопадът е естествен притегателен център за всички деца в парка, така че пригответе се за глъчка.

Точно над водопада се издига съвременен бял мост, който пресича реката над самия водоскок. В близост има няколко по-стари дървени мостчета, както и лабиринт от бамбукови горички. Най-накрая, паномарма гледка към целия парк се открива и от симпатичната беседка, кацнала срещу чашата на водопада.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.