Залцбургският “Свети Петър”

За разлика от римския “Св. Петър”, този в Залцбург не е само църква, а цял манастир. При това – на достолепна възраст; църквата му води началото си от най-стария известен храм по германоезичните земи, датиращ още от ранното средновековие (ок. 700 г.).

Построен в сянката на внушителния Монашески хълм (Мьонхсберг), той е основан, твърди се, от самия Св. Руперт – франкски мисионер, изиграл голяма роля в разпространението на християнството отвъд Алпите и считан днес за покровител на Залцбург.

От първоначалната църква е оцелял само романският портал, показващ няколко красиви арки и напомнящ за по-късния блясък на Сантяго де Компостела. Над портикото снес се издига стройна висока камбанария. Отвътре барокът е казал тежката си (в пряк и преносен смисъл) дума, като е обсипал стените и свода на сегашната църква с множество гипсови барелефи и ярки платна. Интересен детайл е една от колоните, която – за разлика от всички други снежнобели такива – носи ясно видими следи от правилни геометрични осмоъгълни полихромни орнаменти; остава отворен въпросът дали някога всички колони са били украсени по този начин. В църквата е погребан и Михайл Хайдн, брат на Йозеф Хайдн и също така тачен приживе композитор, тясно свързан с историята на града.

В двора на манастирския комплекс можем да видим още симпатична статуя на самия Св. Петър, красив гномон с неговото изображение, както и някои артефакти от предишните векове на манастира, като напр. изоставеният днес кладенец.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.