Крайбрежната алея на Батуми

В началото на пролетта, чудесен начин да повикаме лятото е с една дълга и спокойна разходка по морския бряг. Морската градина на Батуми предразполага и към двете – дълга, защото се е проточила километри наред и спокойна, защото, закъде да бързаш на плажа?

Крайбрежната алея започва от сърцето на града – край пристанището, където се намират някои от най-запомнящите се обекти в града. Тук е въртящата се статуя на Нино и Али, тук е чудатата Азбучна кула, тук е и внушителното виенско колело.

Алеята е изцяло пешеходна, отделена от най-близката улица с широк зелен пояс. Специално за бързащите колоездачи има обособена велоалея с две ленти (вниавайте като я пресичате!); небързащите си карат за удовоствие по пешеходната част.

Алеята е дълга впечатляващите 5-6 километра, но за разлика от познатите ни черноморски градини на Варна и Бургас, тази в  Батуми се намира на напълно равен участък и от едната си страна излиза направо на плажа. Така във всеки един момент разходката може да се превърне в ненатрапчиво плажуване.

Разбира се, бива ли такова привлекателно място без развелечния? Освен познати неща като сувенири и сладолед, в началото на крайбрежната алея има напълно истински зоокът на открито, при това съвсем немалък. В него на воля (и за радост на посетителите) се разхождат повече или по-малко екзотични птици – от папагали през лебеди и пеликани чак до пищни пауни.

За желаещите да отдъхнат по време на разходката, успоредно на брега има малки градини с пейки и разнокалибрени фонтанчета. Недалеч от началото на алеята се намира и една от двете градини с танцуващи фонтани (да, Батуми има цели два танцуващи фонтана на съвсем различни места!) – но те са толова прекрасни, че заслужават напълно отделен разказ; а дотогава – приятна разходка и до нови срещи я край паметника-фонтан на колоездачата, я при чудатата ритулна зала, която от определен ракурс (о, архитекте!) удивително напомня огромна прасешка глава…

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.