Катедралите на Тбилиси

Рядко има християнско градче и дори село, което да няма църква или манастир. Големите градове, издигнали се до седалище на епископ, имат катедрала. Истинска рядкост са обаче градовете, които имат (по различни причини) повече от една. Така е в Малта, където Валета и Мдина имат по една ко-катедрала; така е в Саламанка, където новата катедрала е в съседство, образувайки едно цяло със старата. За радост на посетителите, така е и в Тбилиси.

Градът е дом на цели две катедрали. В старинния квартал се издигат няколко прелестни църкви, но една от тях е истински център на религиозния живот – многовековната катедрала “Сиони”. Носеща името на йерусалимския хълм Цион, сегашната постройка датира от 13 в., но първият храм на това място се е появил още през 6-7 в. Църквата е построена в типичния за времето и региона стил – с конусовидни “куполи”, венчаещи цилиндрични барабани. Облицовката е също с често използваня местен червеникаво-оранжев пясъчник. Интериорът отговаря напълно на очакванията за главен храм: богато изписан с ярки, запомнящи се фрески. Интерес представлява основният купол, който е сферичен отвътре и коничен отвън – доказателство, че по времето на цар Давид Строителя (12 в.) следването на традиционната форма (конус) не е пречело на модерния, утилитарен подход – сферичен вътрешен купол, далеч по-удобен и за изписване, и за възприемане. “Сиони” и до днес е изпълнена с живот, като в неделните утрини храмът е препълнен с вярващи за главната седмична молитва, предавана често и на живо по телевизията.

Колкото старата катедрала на Тбилиси е стара, толкова новата е нова – “Цминда самеба” (“Св. Троица”) е построена преди броени години и дори вътрешното й изписване още не е завършено. Съвременните технологии са позволили създаването на голям и светъл храм, който архитектурно е издържан в познатия местен стил. Църквата се издига на стръмен хълм недалеч от центъра на града, като разстоянието спомага за по-хармоничното възприемане на иначе голямата по размер постройка. И макар да ни се струва, че внушителният размер предразполага към отчужденост, той със сигурност има предимството да осигурява така нужната площ за вярващите, които по празник изпълват старинните, но неголеми църкви на Тбилиси до краен предел.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.