Шверин

Сред градовете открай време е модно да си построен на седем хълма. Какво е обаче да си град, построен вместо това на дузина езера?

Шверин е като нарисувана картичка от северна Германия: с красива архитектура, множество водни пейзажи и, разбира се, запомнящ се замък. Градът е исторически център на Мекленбург и днес е главен град на немската провинция Мекленбург – Предна Померания. Макар да отстъпва на Рощок по големина, може би именно липсата на голямо икономическо значение го е запазила такъв, какъвто книгите ни карат да си представяме типичния немски бюргерски град.

Впрочем, само езерата (които в рамките на града наистина са дванадесет) и замъкът не биха били достатъчни; Шверин има малка, но твърде приятна художествена галерия, а до нея и кокетен театър; градът умело използва ландшафта, за да подсили сливането на природата със сътвореното от човека. Той ще скрие от вас всички изблици на модерното и единствено влаковите свирки, долитащи от гарата, ще ви подсказват, че все пак не сте се отдалечили твърде далеч в миналото.

Въпреки мястото, което заема, а може би именно поради това, Шверин през вековете остава сравнително далеч от бурните събития, разтърсвали Европа, особено през новата й история. За сметка на това, тук пластовете на времето са се наслагвали равномерно един върху друг, без да си пречат и да се пресичат, като правилно подредени годишни кръгове на вековно дърво. Дори четиридесетте години, прекарани като част от ГДР, не са – за щастие – успели за накърнят неговата тъкан. Затова, колчем решите да погледнете как, аджеба, е изглеждал животът в Германия през 19-и век, достатъчно е само да се повозите един час на влак от Хамбург – и да дойдете в Шверин.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.