Малката „Света София“

Трудно ще намерите пътешественик, който не е чувал поне за бижуто на Юстиниян, църквата „Света София“. По-любознателните знаят и нейния прототип и предшественик, който и до днес стои на метри от нея, „Света Ирина“. Малко хора обаче знаят, че от юстинианово време в Истанбул има трета оцеляла църква, наречена от османците „малката Света София“.

Малката „Света София“ се намира на брега на Мраморно море от обратната страна на някогашния константинов дворец. Тя е значително по-скромна от другите две и затова си има причина: малката „Света София“ е била семейната църква на императора. Това обяснява и скромната й украса, и мястото й встрани от най-посещаваните части на града.

Както почти всички истанбулски църкви, така и тази не е избегнала превръщането в джамия след 1453 г. За разлика от голямата „Света София“ обаче, тук съществена част от стенописите са били запазени и днес могат да бъдат видени. В частност, отлично е съхранен декоративният фриз с оригиналния дарителски надпис на императора. Добре запазените стени позволяват ясно да се види типичната за времето и стила строителна техника с използване на плоски тухли. От особеностите на градежа си струва да се отбележи използването на пандантифи за купола; възможно е дори, предвид неголемите си размери,  малката „Света София“ да е била е опитна площадка за това огромно строително нововъведение, което няколко години по-късно се появава най-напред в „Св. Ирина“, а после и в „Св. София“.

За разлика от повечето джамии, в малката „Света София“ можете да влезете свободно и да поснимате, стига това да не съвпада с часовете за молитва на мюсюлманите. Не пропускайте при следващата си разходка из Истанбул!

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.