Еврейският квартал на Кракув

Встрани от лъскавия исторически център на Кракув, притиснат от годините и околните квартали дреме сгушен Кажимьеж – еврейският квартал.

Кажимьеж започва историята си преди има-няма 1,000 години като съвсем отделно селище в близост до замъка Вавел. След векове на близост, разрастването на де факто столицата на Мауопольска отвъд крепостните й стени неизбежно води до постепенно заличаване на границите – и така докато Кажимьеж се превръща в квартал на Кракув. Към онзи момент той вече е населяван от доста евреи – находчиви търговци, лекари, музиканти – за които по регилиозни причини нямало място в официалната част на града.

В сърцето на Кажимьеж е улица “Широка” – по-скоро голям продълговат площад, отколкото улица. Околовръст са накацали няколко синагоги и старото гробище. Има училище, страноприемници, а днес – и множество ресторанти. Холокостът е лишил Кракув от преобладаваща част от неговото еврейско население; живеещите днес са там повече заради туризма и запазването на историческата памет.

Из улиците на Кажимьеж могат да се види предимно архитектура от индустриалните години на 19-и и началото на 20-и в. Въпреки, че по-стари обекти не са запазени, има няколко отлични образци – достатъчно да си представим облика на квартала по онова време.

Кажимьеж дава и неочакваната за повечето хора възможност да влязат свободно в еврейска синагога. Тук такива има поне половин дузина, но най-голямата от тях е прилежно реставрирана и разкрива пищния си интериор. Християните ще бъдат учудени колко значителна е приликата между една църква и синагога; всъщност, църквите копират почти дословно вътрешната структура на синагогата. Липсата на пряка възможност за увековечаване имената на дарители чрез икони, параклиси и т. п.  е оригинално заменена от… стъклописи: дарителят на солидна сума на синагогата е заменял някой от високите, тесни прозорци със стъклопис (обикновено с абстрактна религиозна символика); малък надпис в единия край увековечава името му. Така светлината завинаги ще оссветява името му.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.