Градината на стъклените цветя

Какво има в една ботаническа градина? Например, цветя. А какво има в една необикновена ботаническа градина? Разбира се, необикновени цветя – необичайни като цвят, необичайни катоформа и най-вече необичайни като материал: когато привичните растения спят през зимата, в Kew Gardens избуяват… стъклени цветя.

Kew Gardens е ботаническата градина на Лондон (ако случайно сте се съмнявали, Кралската ботаническа градина). Огромна по площ и достолепна на възраст, тя кореспондира точно на едно общество, чиито хортикултурни интереси се простират векове назад във времето. Макар да е осезаемо по-мека от нашите разбирания (с цъфтящи нарциси през февруари), зимата на Острова си остава трудно време за ботаническите градини. Огромните стъклени оранжерии, без съмнение, помагат, но откритие пространства не бива да бъдат оставени съвсем да “мързелуват”; на помощ идва Дейл Чихули.

Чихули е съвременен американски… малко е трудно да се каже какво; най-вероятно, скулптор – със съществената особеност, че скулптурите му са от стъкло. Якрите цветове, преливащите се форми и “извънземният” вид на творбите му – хем абстрактни, хем подсъзнателно-познати, са негова запазена марка. Марак Чихули да има и други творби из Лондон, то Ботаническата градина му дава площ, за каквато не си е и мечтал. И той напълно оправдава очакванията.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.