В гробницата на Рамзес III

Ако едно египетско име е чувал човек, това ще е името Рамзес. Роден от Ра, както ще рече то, е носено от цяла поредица фараони на 20-тата династия. Първият от тях с това име, обаче, Рамзес III, е и последният може би велик египетски фараон – и заради многото битки, и заради дългите години на трона.

Рамзес III прекарва на престола над 60 години (и може би още щеше да прекара, ако не беше паднал жертва на семеен заговор, организиран от – cherchez la femme – една от съпругите му). Така той с право може да се равнява на прочутия си адаш от 19-ата династия, Рамзес II. Управлението му е белязано от постоянни войни с различни нашественици; икономиката страда и постепенният упадък в края на управлението му се оказва началото на дългия залез на Египет.

Гробницата на фараона се намира в Долината на Царете и е разкрита сравнително рано; както и всички други, известни ни (без една), е ограбена още след края на Новото Царство. Въпреки това, гробницата впечатлява с внушителния си размер и дължина. Дългият налонен коридор преминава през цели две междинни камери, за да стигне до основната погребална.

Могъществото на владетеля си личи по високото качество на рисунките, щателно изписаните йероглифи и богатата, пълноцветна украса. В познатия стил, на повечето места стената е разделена на три пояса, като всеки води свой отделен наратив – откъси от свещените за египтяните книги. В междинните камери оставените дебели колони са посветени изцяло на фараона и неговото общуване с боговете. Рисунките впечатляват с вниманието към детайла (по лицата, ръцете и други елементи на фигурите) и ярката, разнообразна палитра. Самата гробна камера в момента не е достъпна, но дори и без нея гробницата на Рамсез III е една от най-впечатляващите и богати в цялата Долина (и с право се конкурира за номер едно сред онези, в които снимането е позволено).

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.