Ботаническата градина на Нерха

С какво още можеш да привличаш туристите, ако вече имаш слънце, море, пясък и даже истинска пещера? Например, като им построиш ботаническа градина.

Нерха е градчето, което всички помним от “Синьо лято”. На трийсетина километра от Малага, то е само една бърнка от десетките курорти, опънали се по протежението на Costa del sol. Въпреки, че мястото има повече история от съседите си (включително посещения от кралски особи и прочутия Балкон на Европа) и дори истинска пещера с огромни сталактити, една атракция в повече никога не е излишна. Така преди някоко години на празно място изниква ботаническата градина на Нерха – все още млада и зелена, но вече позната като приятно място за прохладна разходка в иначе жежкото испанско лято.

Градината се намира на един от близките хълмове и предлага чудесни гледки както към морето, така и към близките подстъпи на планината Сиера невада. Вътре в нея пейзажът е разнообразен от изкуствени езерца и пътеки-мостове, издигнати над земята.

Ботаническата градина е основно на открито, затова са предпочетени растителни видове, които ще се чувстват добре в топлия, влажен и ветровит климат на крайбрежието. Някои от тях са ни добре познати, като дъбовете, смокините, рожковите или дори хибискусите. Други са по-екзотични, като авокадата. Не липсва дори и колекция от кактуси, някои от които надхвълят човешки бой.

Макар далеч от маститите образци в жанра, тукашната ботаническа градина предлага час-два приятна и поучителна разходка, особено ако случите на някой по-облачен следобед или ветровит ден с бурно море.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.