По улиците на Валета

Valetta, сиреч “градчето”, е историческият и административен център на Малта. Не бихме казали “столица”, понеже това презюмира обособено населенто място, а в Малта населените места свободно и без задръжки се преливат едно в друго. Границите им са условни, често – недоловими.

Дълбокият залив и високите брегове са помогнали на Валета да стане основно пристанище на острова още преди столетия. През средновековието е бил укрепван, като много от фортификациите му са оцелели и до днес. Валета е устояла на не една османска обсада (включително водена лично от Червената Брада) и е спомогнала значително за това островът никога да не стане част от Отоманската империя. Пресушеният ров разкрива огромните размери на градските укрепления, а изнесеният напред форт “Сант Елмо” гарантира силни усещания на всеки неприятелски флот, дръзнал да приближи.

Укрепленията на Валета са помагали дори по време на Втората световна война, когато островът отново не прекланя глава, осигурявайки на англичаните стратегическа база в Средиземно море. За този подвиг всички негови жители са наградени от британския монарх с Георгиевския кръст. (Впрочем, съюзът с Обединеното кралство не минава “безнаказано” – в Малта движението е отляво, а контактите са британски.)

Зад крепостните си стени, Валета е приятен средиземноморски град в ретро стил – достолепен, но не овехтял. Повечето постройки са от местния жълто-розов пясъчник, като две особености се набиват бързо на очи – смесицата от западни и източни орнаменти и… триумфът на затворените балкони, превзели всички фасади. Централната част е доста по-висока от крайбрежните, заради което уличките на Валета са един безкраен roller-coaster.

Ако се изморите, в двата края на Валета ви очаква по една неголяма, но симпатична градина с много зеленина; западната се намира точно над батареята, която всеки ден по пладне дава своите топовни салюти. А ако това не ви е достатъчно, то знайте – в града 90% от животните са котки, 90% от котките са рижави, а 90% от рижавите котки си умират някой да ги гали – релаксът е гарантиран.

This entry was posted in Насам-натам. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.